Uzgoj sobnog cvijeća nije nimalo lagan posao, potrebno je posvetiti puno brige, truda i pažnje cvijeću kako bi ono bilo zdravo, zeleno i lijepo. Proljeće je najbolji period za njegu i osvježenje, jer je tokom zime zrak u prostorijama topao i suh, te listovi ne mogu obavljati svoju funkciju. Svakako ih tokom zimskih mjeseci i proljeća treba tuširati ili nježno brisati prašinu sa njih, te očistiti od paučine i drugih nečistoća. U proljeće prije nego što cvijet počne cvasti i intenzivnije rasti potrebno ih je presaditi, no samo ukoliko primjetite da korijenje izviruje iz posuda ili ako nije presađivano duže od dvije godine. Presađuju se u malo veće tegle, nikako ne prevelike kako nebi imali previše zemlje i hranjivih tvari što ih može uništiti. U periodu kada biljka cvate najbolje je da ju pustite na miru i samo dohranjujete onoliko često koliko primjetite da je potrebno. Dohranjivanje se vrši od ožujka do rujna kada biljka doseže maksimalni rast i cvatnju.

Dohrana i zalijevanje sobnog cvijeća

Kako svakoj biljci nije potrebna jednaka količina vlage vrlo je važno paziti koliko vode se dozira kojem cvijetu, no zapamtite kako će sobni cvijet prije propasti ako ima previše vlage nego premalo, stoga ih nije potrebno svakodnevno zalijevati.
Sobno cvijeće zalijte jedanput tjedno, a prihranu vršite jedanput mjesečno, jer je to izrazito nježno cvijeće kojemu bi velike količine gnojiva mogle naštetiti i potići supotni efekt od željenog. Umjesto da dohranu kupujete i nepotrebno trošite novac, možete je izraditi kod kuće od nekih drugih zdravih sastojaka ili namirnica, a može imati i puno bolji učinak. Mlijeko je izvrsna hrana za sobno cvijeće, pa ukoliko primjetite da listovi širokolisnih biljaka nisu sjajni, operite ih i poprskajte mlijekom. Za sjaj i svježinu listova također je izvrsno i pivo, a ako cvijeće počne venuti dodajte u vodu šečer i zalijte time, nakon 2-3 tretmana cvijet i listovi će se podignuti. Dolaskom toplijih dana premjestite biljke na prozore koji nisu direktno izloženi suncu kako im ono nebi spržilo listove, no kaktusima jako sunce ne smeta. Pazite da su na zaštićenom mjestu jer biljke ne vole da ih se stalno dira i ometa u razvoju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.